Pojistné smlouvy je potřeba aktualizovat, především pojištění nemovitosti
11. 08. 2021

Pojistné smlouvy je potřeba aktualizovat, především pojištění nemovitosti

Napadlo vás někdy, že je potřeba pojistné smlouvy aktualizovat? Obzvlášť ty, které se týkají vaší nemovitosti a domácnosti? Důležité to je hlavně tehdy, když si například přistavíte nové patro nebo zrekonstruujete byt nebo dům. Vaše nemovitost totiž přístavbou nebo rekonstrukcí získala na hodnotě a pokud svoji pojistnou smlouvu nezaktualizujete, stává se díky tomu vaše nemovitost tzv. podpojištěnou.

Co znamená podpojištění?

Je to výraz pro stav, kdy je nemovitost pojištěna na nižší částku, než je její skutečná hodnota. Možná vás napadne, že aspoň neplatíte za pojištění tolik. Jenže, pokud máte nemovitost podpojištěnou, může dojít k situaci, že v případě čerpání pojistky pak vyplacená částka nepokryje skutečný rozsah škod. A to právě kvůli tomu, že pojistka byla sjednána na nižší hodnotu nemovitosti.

Například u nově postaveného patra a neaktualizované smlouvě se může stát, že samotné patro vlastně není pojištěné. Je to proto, že v pojistné smlouvě není aktualizovaná obytná plocha, ale je tam uvedena jen ta původní.

Nicméně podpojištění nevzniká jen kvůli rekonstrukci nebo přístavbě patra. Vaše nemovitost nabývá na hodnotě také například přístavbou garáže či bazénu a lepším vybavením. Když si totiž nakoupíte nové spotřebiče, moderní elektroniku nebo třeba investujete do obrazů, mincí nebo jiných sběratelských artiklů, navyšujete tím i celkovou hodnotu vybavení domácnosti a nemovitosti.

A správně nastavená pojistka je pak důležitá pro to, abyste dostali odpovídající plnění v případě závažných pojistných událostí.

Svoji nemovitost máme často lépe pojištěnou než svoje zdraví

Bohužel platí, že velká část z nás má opravdu pojištěný svůj majetek víc než vlastní život a zdraví. Ale to je každého volba. Cílem dnešního článku nemá být polemika nad tím, která pojistka je důležitější. Cílem je připomenout, že pojistné smlouvy je potřeba aktualizovat. Obzvlášť pak pojištění nemovitosti. A to ideálně každé dva až tři roky, maximálně jednou za pět let. Samozřejmostí by vždy měla být aktualizace pojistky v případě rekonstrukce nebo větších úprav nemovitosti.

Podle údajů od pojišťoven je podpojištěný zhruba každý šestý dům nebo domácnost. U starších pojistek to může být dokonce až téměř třetina všech nemovitostí. A co vy? Aktualizovali jste v poslední třech letech svoje pojistné smlouvy? Jestli ještě ne, tak se mi ozvěte se a podíváme se na to společně.

Eva Szlaur
Autor: Eva Szlaur

Jsem finančním konzultantem a pracuji v oboru, který se neustále rozvíjí.

Pracuji ve společnosti Broker Consulting, která je již 22 let lídrem inovací na finančním a realitním trhu s obsáhlým portfoliem a služeb s přidanou hodnotou.

 

Mým posláním je přinášet klientům peníze do rozpočtu navíc a být jejich průvodcem k finanční nezávislosti.

S klienty pracuji komplexně a to zahrnuje také následný servis a péči.

 

Tento web Vám pomůže vyznat se ve složitém světě finančních produktů. Stačí si přečíst několik článků na tomto webu a uvidíte, že základní přehled se Vám dostane pod kůži velmi rychle. Žádný "finanční poradce" pak nebude mít šanci Vás jakkoli obalamutit. Profese finančního poradenství v ČR utrpěla mnoho šrámů.

Hlavní příčinou je zejména její nedostatečná regulace. Této profesi se v dnešní době věnuje celá řada rádoby "odborníků", kteří vědomě či z neznalosti prodávají nevhodné nebo špatně nastavené finanční produkty. Ptáte se jak se bránit ? Posuzujte své poradce podle toho, jak přemýšlí o Vašich penězích. V praxi je samozřejmě velmi obtížné toto zjistit předem , ale právě kvůli tomu je zde tento web. Všechny rady a doporučení, které zde najdete, jsou vyzkoušené v praxi a mají svůj základ v logickém přemýšlení o životě a penězích.

Pokud jste dočetli až sem, máte můj obdiv a děkuji Vám. Pokud Vás cokoliv dalšího zajímá, využijte kontaktů na tomto webu. Ráda se s Vámi sejdu u kávy.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Dvakrát do měsíce si přečtěte tipy pro vaši peněženku

zpracováním osobních údajů