Předčasný důchod (1. díl) – kdy, kdo a jak může odejít do důchodu výhodněji ještě letos
17. 11. 2022

Předčasný důchod (1. díl) – kdy, kdo a jak může odejít do důchodu výhodněji ještě letos

Patříte mezi ty, kteří už mají nárok na předčasný důchod? Možná pro vás bude tato informace zásadní! Letos totiž nastala díky inflaci zajímavá změna, která ovlivňuje výši předčasné penze. Ta bývá obvykle výrazně krácena oproti částkám řádného, plného důchodu. Jenže právě letos se ve výši nově přiznávaných důchodů netypicky odrážejí letošní mimořádné valorizace v důsledku inflace.

V praxi to znamená, že je letos výhodnější ještě v prosinci požádat o předčasný důchod, než odkládat přiznání (byť plného, nekráceného) důchodu na příští rok. Obvykle totiž bývá výhodnější o důchod zažádat až v lednu. To proto, že důchod se počítá podle vyšších parametrů, které souvisí s výší průměrné mzdy v ČR. Ta se mění a navyšuje pro každý kalendářní rok nově.

Letos je to prostě jinak

Paradoxně tedy „vyděláte“ i víc než tisíc korun měsíčně, pokud si necháte přiznat předčasný důchod ještě v roce 2022. A to i přesto, že máte nárok na přiznání řádného důchodu už v průběhu příštího roku.

Podle dat od Ministerstva práce a sociálních věcí je to například u osobního vyměřovacího základu 24 000 Kč (OVZ) následovně: Pokud odejdete do plného důchodu přiznaného v roce 2023, získáte při zmíněném OVZ 16 819 Kč měsíčně. Pokud však budete mít předčasný důchod přiznaný už v roce 2022 a budete do něj odcházet například jen o čtvrt roku dříve, budete mít nárok na penzi 18 279 Kč měsíčně.

Pokud odejdete v letošním roce do předčasného důchodu až o rok dříve, než máte nárok na plný důchod, bude vám částka stanovena při stejném vyměřovacím základu na 17 701 Kč. Což je stále téměř o tisíc korun více, než když budete rok čekat a půjdete o plný důchod zažádat na konci roku 2023.

Při předčasném důchodu nemusíte přestávat pracovat

Zažádat o předčasný důchod se tak vyplatí téměř každému, kdo už na něj má nárok a chtěl o něj nebo o plný starobní důchod žádat v průběhu příštího roku. Současně to však neznamená, že musíte přestat pracovat. Můžete totiž zažádat o tzv. důchod bez výplaty. Jen si „zafixujete“ výši výhodnějšího důchodu odpovídající roku 2022. Říká se tomu také výpočtová zamítačka.

Jak na tzv. výpočtovou zamítačku

Při sepisování žádosti o důchod je nutné uvést, že si nepřejete vyplácet předčasný důchod z důvodu pokračujícího výkonu důchodově pojištěné výdělečné činnosti, například zaměstnání. O uvolnění výplaty pozastaveného důchodu pak můžete zažádat později, a to ve chvíli, kdy přestanete pracovat nebo již máte nárok na řádný důchod (či v jiném pro vás vhodném termínu).

Částka penze vám navíc bude navýšena. Můžete tím dokonce téměř eliminovat už zmíněné krácení předčasného důchodu, protože získáte také další roky důchodového pojištění navíc.

Co je ještě důležité vědět

Abyste mohli odejít do předčasného důchodu, musíte dosáhnout státem stanového věku. Pokud vám nárok na řádný důchod vzniká dříve než v 63 letech, tak na předčasný důchod máte nárok nejdříve tři roky před nárokem na řádný důchod. Pokud nárok vzniká v 63 letech a později, můžete do předčasného důchodu odejít nejdříve v 60 letech. Současně vám však do dosažení důchodového věku může chybět nejvýše pět let.

Také je potřeba vědět, že čím dříve chcete do předčasného důchodu odcházet, tím více vám bude důchod krácen. Pokud se však v dalších letech budou opakovat podobné scénáře jako letos, nemusí být krácení tak výrazné.

Pokud vám ale nárok na předčasný důchod vznikne až v roce 2023 nebo později, máte letos prostě smůlu. Důchod vám letos nemůže být přiznán ani není možné využít stávajících mimořádných valorizací ke zvýšení důchodu a stejně tak se vás nemůže týkat takzvaná výpočtová zamítačka, která jinak umí hezky kompenzovat snížení měsíční výplaty předčasného důchodu.

Dobrou zprávou pro vás ale může být, že podobná situace jako letos se může zopakovat i v dalších letech, a proto je dobré situaci sledovat a případně ji využít v budoucnu.

Eva Szlaur
Autor: Eva Szlaur

Jsem finančním konzultantem a pracuji v oboru, který se neustále rozvíjí.

Pracuji ve společnosti Broker Consulting, která je již 22 let lídrem inovací na finančním a realitním trhu s obsáhlým portfoliem a služeb s přidanou hodnotou.

 

Mým posláním je přinášet klientům peníze do rozpočtu navíc a být jejich průvodcem k finanční nezávislosti.

S klienty pracuji komplexně a to zahrnuje také následný servis a péči.

 

Tento web Vám pomůže vyznat se ve složitém světě finančních produktů. Stačí si přečíst několik článků na tomto webu a uvidíte, že základní přehled se Vám dostane pod kůži velmi rychle. Žádný "finanční poradce" pak nebude mít šanci Vás jakkoli obalamutit. Profese finančního poradenství v ČR utrpěla mnoho šrámů.

Hlavní příčinou je zejména její nedostatečná regulace. Této profesi se v dnešní době věnuje celá řada rádoby "odborníků", kteří vědomě či z neznalosti prodávají nevhodné nebo špatně nastavené finanční produkty. Ptáte se jak se bránit ? Posuzujte své poradce podle toho, jak přemýšlí o Vašich penězích. V praxi je samozřejmě velmi obtížné toto zjistit předem , ale právě kvůli tomu je zde tento web. Všechny rady a doporučení, které zde najdete, jsou vyzkoušené v praxi a mají svůj základ v logickém přemýšlení o životě a penězích.

Pokud jste dočetli až sem, máte můj obdiv a děkuji Vám. Pokud Vás cokoliv dalšího zajímá, využijte kontaktů na tomto webu. Ráda se s Vámi sejdu u kávy.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Dvakrát do měsíce si přečtěte tipy pro vaši peněženku

zpracováním osobních údajů